|
Kraby, krabiki... Krabownia.fora.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krab08
Krabik
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 10:16, 10 Kwi 2007 Temat postu: Jak urządzić? |
|
|
Niedługo będę miała akwarium na 160l lub więcej. Mam bardzo mało pomysłów na takie duże akwarium. Chciałam moim 2 krabom zrobić cos w stylu plaży, ale jeszcze się zastanawiam. Napiszcie co mi proponujecie, a jak nie umiecie wyrazić tego pisząc to możecie zrobić rysunek Bardzo proszę – odpowiadajcie.
Nie musicie pisać całego planu akwarium, ale wystarczy że podacie mi pare fajnych i ciekawych dodatków takich jak np. deszczownica która ma Bi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Haitauer
Administrator
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 17:25, 10 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
No tutaj to raczej Ty powinnaś wykazac się inwencją. A w tak dużym zbiorniku jest czym się pobawić.
Biorąc pod uwagę, że chcesz tam trzymać dwa kraby powinnaś zadbać o to, by miały odpowiednio dużo miejsca dla siebie. Kraby to zwierzęta terytorialne, dlatego dla każdego musi być przynajmniej jedna krzyjówka i miejsce, w którym będzie karmiony. Kraby potrzebują dużo wody, dlatego moim zdaniem 'plaża' -jak to określiłaś powinna zajmować nie więcej jak 1/3 powierzchni akwa. W wodzie też oba kraby powinny mieć kryjówki, żeby nie dochodziło do walk pomiędzy nimi (choć uważam, że całkowicie tego nie wyeliminujemy).
1- strefa piasku (pamiętaj, ze moze być ciężko zachować czystość). Na niej dowolnie możesz umiejscowić sobie kamienie lub/i korzenie jako skrytki.
2- część, w której piach będzie podsypany grysem, żeby się nie zsypywał do wody. w tej części raczej nie musi nic być. To będzie takie łagodne zejście do wody.
3- woda. Około 20 cm głębokości. Czarne plamy, to kamienie lub/i korzenie służące już nie tylko jako kryjówki, ale też do zamaskowania filtra i grzałki.
4- grzałka. Nie musi jej być- wszystko zależy od temperatury w Twoim domu.
5- filtr. Bez wątpienia powinien być. Poza tym będzie on służył też jako pompka do deszczowni, którą tak chcesz mieć.
6- deszczownia. Narysowałem na zewnątrz, żeby rysunek był bardziej przejrzysty. Deszczownia nie powinna sięgać nad część z piachem, bo będzie go bardzo rozmywać. Dlatego wybrałem tę ścianę.
Przepraszam za taką wersję, ale programy do projektowania są drogie Paint o wiele tańszy.
Mam nadzieję, ze choć troszke z tego się przyda. Czekam na zdjęcia Twojego wykonania.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|